سماق
عن سهل بن زیاد، عن ابن، عن ثعلبهبن میمون، عن حمران، قال: کان بابی عبدالله علیهالسلام وجع بطن فامر ان بطبخ لهالارز و یجعل علیهالسماق، فاکل فبرء. (وسائلالشیعه – ج ۱۷- باب ۶۶- ص۹۴)
ترجمه: ثعلبه میگوید: برای امام صادق (ع)، درد شکم عارض شد. پس امام امر فرمود برای او برنج بپزند و همراه برنج سماق قرارداد، سپس خوردند و خوب شدند.
دارویی است قابض، رادع (دفع کننده و بازدارنده)، قطع کننده اسهالهای صفراوی و مزمن، کمکننده بول در افرادی که شدت بول دارند، ضمناً افرادی که حالت استفراغ شدید دارند میتوانند مقداری سماق و زیره را به طور مساوی مخلوط و پودر کرده و با آب سرد میل کنند. خوردن آن با زیره اشتها را زیاد میکند. افراد مبتلا به اسهال میتوانند مقداری سماق را با دو برابر آن گشنیز خشک کوبیده و با زرده تخممرغ مخلوط و در چند نوبت میل کنند.
در گلودردها مانند ورم حلق یا چرک لوزهها و سایر گلودردها، میتوان مقداری سماق را با برگ مورد و میوه بلوط، یا پوست خشک شده میوه انار، یا گل خشک شده انار، مخلوط کرده و بجوشانند و آب حاصل را قرقره کنند، در بهبود بیماری اثر مجرب دارد. ضمناً اگر مقداری از آب داروی فوق را دهانشویه کنند، سبب محکمی لثهها شده و از پیشرفت کرمخوردگی دندان جلوگیری میکند. میوه سماق در کاهش چربی و فشارخون کاربرد دارد.
چرا باید با کباب سماق خورد؟
از گذشتههای دور در ایران همراه چلوکباب و برخی از غذاها، سماق استفاده میشده است. امروزه مقالات متعددی حاکی از آن است که این ماده خاصیتی چندکاره دارد و مواد موجود در آن خواص ضد میکروبی بسیار قوی دارند. بهعنوان نمونه، از آنجا که گوشت مورد استفاده برای طبخ کباب چرب است، سماق موجب کاهش کلسترول و جذب چربی موجود در آن میشود. همچنین سماق آلودگی موجود در گوشت را از بین میبرد و از طرفی خاصیتی قابض دارد؛ یعنی اگر التهابات یا زخمهایی در مسیر لوله گوارش باشد، تا حدودی موجب بهبود آنها شده و محافظ خوبی برای کبد است.